Specialisten in Kunststof Lassen

Een statistische benadering van de lasresultantes geeft ons ook de mogelijkheid om het proces te stoppen wanneer één van de lasresultantes (bijvoorbeeld de lasdiepte) plus of min 3 maal de standaardafwijking (het z.g. 3s gebied) overschrijdt. Kansberekening leert ons hier dat dat in 1% van de lassen van de batch het geval kan zijn. Wanneer lasresultantes buiten het “3s-gebied” vallen kunnen we nagenoeg zeker zijn dat het lasproces om één of andere reden niet stabiel meer is. De redenen kunnen uiteenlopend zijn; fouten in de product-ondersteuning, maat- en/of vormafwijkingen van de halffabricaten of een afwijking in de chemische samenstelling van de kunststof.

Uit de lasresultantes van de eerste (door de klant is geaccepteerde) productiebatches kunnen parameters worden afgeleid die de volgende batches kwalitatief kunnen begeleiden. Parameters zoals UCL en LCL zijn afgeleid uit gemiddelde en standaard-afwijking. Zo ook kan hieruit "niet normaal” gedrag worden afgeleid. De statistieken van de lasresultantes zoals de lasdiepte, -tijd, -vermogen, energie en frequentie leert Aeson Assemblage niet alleen de waardes als gemiddelde, standaardafwijking, maximale en minimale waarde en mediaan, maar geeft middels grafieken duidelijk inzicht in het procesverloop van de productie-batch. De klant kan – zo deze dat wenst – een statistisch rapport krijgen bij iedere levering van de gelaste producten. Praktische statistiek binnen de productie geeft Aeson Assemblage inzicht in haar proces en de klant in de geleverde las-stabiliteit. In de nieuwe (huidige) versie van UGM is een stap gedaan naar nóg een hoger niveau. Het is nu mogelijk om - middels barcodes - lasresultantes achteraf te relateren van batch tot aan het individuele product (las), zodat traceability tot op de individuele las mogelijk is geworden.

Met Weldlife-Logging wordt bij Aeson Assemblage kunststof lassen méér dan lassen alleen! Ontwikkelingen zijn gaande bij Aeson BV om statistische proces controle in de toekomst ook mogelijk te maken voor spiegellassen.

SPC trend analyse

 SPC trend analyse

In the picture

De 10 meest gestelde vragen over spiegellassen

  1. Wat verstaat men onder spiegellassen?
  2. Welke kunststoffen kunnen met spiegellassen gelast worden?
  3. Wanneer kiest men voor spiegellassen?
  4. De lasrand vind ik niet altijd mooi, kan dat worden voorkomen?
  5. Kan spiegellassen wel nauwkeurig op maat?
  6. Hoe sterk is een spiegellas?
  7. Waarom kost een spiegellas doorgaans meer dan een ultrasoon las?
  8. Heb je altijd een machine nodig om te spiegellassen?
  9. Kan je wel spiegellassen wanneer de producthelften niet echt vlak zijn?
  10. Waar moet ik op letten wanneer we gaan spiegellassen?

De antwoorden op deze vragen kunt u in het blog artikel De 10 meest gestelde vragen over spiegellassen vinden.