specialisten in kunststof lassen

ULTRASOON LASSEN IN LOONOPDRACHT

Aeson Assemblage beschikt over een keur aan ultrasoonlasmachines in verschillende formaten. Hiermee kan Aeson Assemblage nagenoeg alle soorten lasopdrachten uitvoeren. Al deze ultrasoon lasmachines zijn aangesloten op een SPC-server die alle gemaakte lassen real-time monitort. 

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen, neem gerust contact met ons op!

Ultrasoon lasvalidatie

Eén van de extra functionaliteiten van SPC is dat het klanten de waardevolle mogelijkheid biedt om ultrasoon lasvalidaties te laten uitvoeren van kunststof producten met de gekozen materialen en las-constructie vóór het stadium van de productievrijgave.

Enkele voorbeelden van het met SPC begeleid in loonopdracht ultrasoon lassen van halffabricaten ziet u in het filmpje.

Statistische Proces Controle (SPC)

Aeson Assemblage onderscheidt zich op het ultrasoon lassen-gebied door de inzet van SPC middels de “Weld-Life logging” service. Deze service is onderdeel van een integrale zorg ten aanzien van het lasproces dat Aeson Assemblage naar de toekomst moet brengen.

De investeringen die door Aeson Assemblage zijn gedaan om de UGM (Ultrasonic Generator Monitor) te laten ontwikkelen, betalen zich terug in de processtabiliteit en extra services die aan klanten worden geboden.

Door de toepassing van de UGM (Ultrasoon Generator Monitor), waarbij alle ultrasoon lasmachines middels een netwerk aan een cockpit zijn aangesloten, is het mogelijk statistische procescontrole (SPC) toe te passen op het ultrasoon lassen van kunststof halffabricaten.

UGM is de cockpit waardoor het leveren van de “Weld-life logging”-service mogelijk is gemaakt. De UGM slaat alle relevante lasgegevens in een server op, waarbij realtime de opeenvolgende lasresultantes met elkaar worden vergeleken. Een alarm wordt gegeven wanneer geregistreerde lasresultantes zich niet “normaal verdeeld” gedragen. Dit geeft aan dat het lasproces niet stabiel is. In zo’n geval dient er te worden ingegrepen.Deze actieve procesmonitor helpt Aeson Assemblage bij haar streven om een stabiel lasproces en daarmee een zo constant mogelijke laskwaliteit te leveren wanneer het om ultrasoon lassen gaat.

Ultrasoon lassen

SPC Control Chart

Lasstatistieken bij Aeson Assemblage

Een statistische benadering van de lasresultantes geeft ons ook de mogelijkheid om het proces te stoppen wanneer één van de lasresultantes (bijvoorbeeld de lasdiepte) plus of min 3 maal de standaardafwijking (het z.g. 3s gebied) overschrijdt. Kansberekening leert ons hier dat dat in 1% van de lassen van de batch het geval kan zijn. Wanneer lasresultantes buiten het “3s-gebied” vallen kunnen we nagenoeg zeker zijn dat het lasproces om één of andere reden niet stabiel meer is. De redenen kunnen uiteenlopend zijn; fouten in de product-ondersteuning, maat- en/of vormafwijkingen van de halffabricaten of een afwijking in de chemische samenstelling van de kunststof.

Uit de lasresultantes van de eerste (door de klant is geaccepteerde) productiebatches kunnen parameters worden afgeleid die de volgende batches kwalitatief kunnen begeleiden. Parameters zoals UCL en LCL zijn afgeleid uit gemiddelde en standaard-afwijking. Zo ook kan hieruit “niet normaal” gedrag worden afgeleid. De statistieken van de lasresultantes zoals de lasdiepte, -tijd, -vermogen, energie en frequentie leert Aeson Assemblage niet alleen de waardes als gemiddelde, standaardafwijking, maximale en minimale waarde en mediaan, maar geeft middels grafieken duidelijk inzicht in het procesverloop van de productie-batch. De klant kan – zo deze dat wenst – een statistisch rapport krijgen bij iedere levering van de gelaste producten. Praktische statistiek binnen de productie geeft Aeson Assemblage inzicht in haar proces en de klant in de geleverde las-stabiliteit. In de nieuwe (huidige) versie van UGM is een stap gedaan naar nóg een hoger niveau. Het is nu mogelijk om – middels barcodes – lasresultantes achteraf te relateren van batch tot aan het individuele product (las), zodat traceability tot op de individuele las mogelijk is geworden.

Met Weldlife-Logging wordt bij Aeson Assemblage kunststof lassen méér dan lassen alleen! Ontwikkelingen zijn gaande bij Aeson BV om statistische proces controle in de toekomst ook mogelijk te maken voor spiegellassen.

Ultrasoon lassen

SPC Trend Analyse

Wij helpen u graag met kunststof lastechniek

Voor meer informatie en advies over kunststoflassen neemt u contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag! Lees meer over lastechnieken