Metaalgaas aan kunststof

Nieuwsbericht

Metaalgaas aan kunststof

Zoekt u een methode om een metalen gaas aan kunststof te krijgen?

We lezen dat Apple een methode heeft ontwikkeld en gepatenteerd om kunststof aan metaal te “lassen”. Van lassen mogen we eigenlijk niet spreken. Er is geen sprake van vermenging van materiaal van beide delen, maar toch, interessant is het wel. Het kunststof wordt in de al dan niet speciaal gemaakte oneffenheden van het metaal warm geperst, zodat het stevig aan elkaar zit.

Toch verbinden we dit soort “onmogelijk te verbinden materiaalsoorten” al heel lang. Zeker wanneer we het hebben over metalen gaas aan kunststoffen.

Voorlopig is het nog een noodzaak om gazen van metaal te maken. Gaas wordt getypeerd aan de hand van het aantal openingen tussen de draden per inch gemeten hart op hart draad (mesh). Het gaas kan worden gemaakt van draden met een verschillende dikte.

Bij het bevestigen van het gaas aan het kunststof is het zaak om het kunststof zodanig door het metalen gaas te laten smelten dat het ter plaatse de draden geheel omvat. Na afkoelen van het kunststof is de verbinding “ijzersterk”. Dit versmelten wordt mogelijk wanneer we daarvoor een voorziening treffen in de vorm van een klein kunststof dijkje (delta) dat vermolten gaat worden middels ultrasone techniek. Dit dijkje kan een bergje zijn voor punt-verbindingen, maar ook langgerekt om bijvoorbeeld een omtrek te lassen. Het kan zowel handmatig als met een pers (stempel)

Stel nou dat we een gaas willen hechten aan een stuk kunststof waaraan geen voorzieningen kunnen worden getroffen. In zo’n geval kan het een uitkomst zijn wanneer we óf het aambeeld óf de sonotrode van een ril voorzien in de vorm van een delta. De smelt wordt dan ter plekke van de ril gevormd. (zie figuur) Ook dit soort bewerkingen kunnen handmatig of met een ultrasoon pers worden uitgevoerd, al naar gelang de grootte en toepassing.

Voorbeelden van toepassingen vinden we in het filteren van water en olie, maar ook voor droge toepassingen zoals het filteren van bijvoorbeeld keramisch materiaal. De toepassingen zijn legio.